Διαβάζοντας τα διάφορα χημικά, χρώματα και συντηρητικά που έχουν οι μουστάρδες του εμπορίου μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε μια δική μας έκδοση. Προμηθευτήκαμε από το Μπαχάρ σιναπόσπορους (καφέ και κίτρινους) και σκόνη μουστάρδας. Η πωλήτρια με ενημέρωσε ότι οι καφέ σιναπόσποροι είναι πιο καυτεροί από τους κίτρινους. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε την ακόλουθη συνταγή (English mustard), με την αντικατάσταση του αλκοόλ με φιλτραρισμένο νερό και χωρίς άλλα μπαχαρικά. Ακολουθεί η δική μας έκδοση στα ελληνικά που δίνει συνολικά 3 κούπες μουστάρδα:
1/2 κούπας καφέ σιναπόσποροι
1/4 κούπας κίτρινοι σιναπόσποροι
1 κούπα νερό
1 1/4 κούπα ξίδι
1 κούπα μουστάρδα σκόνη (μουλιάζουμε για 20 λεπτά σε 1 κούπα νερό)
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
Σε ένα γυάλινο δοχείο βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας με το νερό και το ξίδι φροντίζοντας έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως. Αφήνουμε για δύο μέρες να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και αλέθουμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμμώδες. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, τα σποράκια δεν διαλύονται τελείως αλλά αυτό της δίνει ένα όμορφο χρώμα και μια πιο πικάντικη γεύση. Αν δοκιμάσουμε αμέσως τη μουστάρδα μας, θα μας φανεί πολύ καυτερή. Αν θέλουμε μια πιο ήπια γεύση, την αφήνουμε να ωριμάσει μερικές μέρες μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση της και μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου διατηρείτε για 1 μήνα περίπου. Ψήνουμε κανένα λουκανικάκι ή καμιά μπριζολίτσα και απολαμβάνουμε (φωτό δανεική από τον ιστό)!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου