Πατατόπιτα με φυλλο κρούστας

Η έμπνευση για την πατατόπιτα που φτιάχνω είναι έτοιμα πατατοπιτάκια του Σ/Μ που είναι μια εύκολη και νόστιμη λύση σε καιρούς νηστείας. Προσπαθώντας να φτιάξω κάτι ανάλογο, κατέληξα στα παρακάτω συστατικά των οποίων αδυνατώ να δώσω τις ακριβείς αναλογίες. Στην πορεία μπορείτε να δοκιμάζετε το μείγμα σας και να προσθέτετε ότι χρειάζεται. Η συγκεκριμένη πατατόπιτα έγινε με φύλλο κρούστας αλλά γίνεται πολύ νόστιμη και με σπιτικό φύλλο για πίτες.

Για ένα στρογγυλό ταψί εκ.

8-10 φύλλα κρούστας
1 φλ. τσαγιού μίγμα σπορέλαιου και ελαιόλαδου για τα φύλλα

3-4 μέτριες πατάτες βρασμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομένο
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 χούφτα πράσο ψιλοκομένο
από μισό ματσάκι μαϊντανό και άνηθο (μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα δύο αν θέλετε)
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο (και βάλε ...)
αλάτι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο, πιπέρι κατά βούληση

Σοτάρω όλα τα υλικά με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύω με τις βρασμένες πατάτες που έχω λιώσει με το πιρούνι. Αν το μείγμα είναι πολύ σφικτό μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πατατόζουμο (προσοχή μην το παρακάνετε!)

Στρώνω στο ταψί δύο φύλλα σταυρωτά και τα λαδώνω με πινέλο. Στη συνέχεια, προσθέτω δύο ακόμη φύλλα, τσαλακωτά το ένα πάνω στο άλλο και ένα φύλλο απλωτό για να προσθέσω τη μισή γέμιση. Ακόμα δύο φύλλα τσαλακωτά και ένα φύλλο απλωτό για την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνω με δύο φύλλα τσαλακωτά και γυρίζω τις άκρες σχηματίζοντας κόθρο. Μπορείτε να κάνετε και ρολό χρησιμοποιώντας 4 φύλλα, 2 απλωτά και 2 τσαλακωτά. Στις φωτογραφίες φαίνεται το ρολό, εμπλουτισμένο με αυγουλάκι και τυρί για τα παιδάκια μου και η στρογγυλή πίτα και πως γίνεται αν βάλει κανείς τα φύλλα τσαλακωτά.


5 σχόλια:

faraona είπε...

Γιαμ γιαμ!!!!

Καλα Χριστουγεννα!
Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!

τα φιλια μου!

popelix είπε...

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα και σε σένα!

heart n soul είπε...

popelix θέλω να τη φτιάξω την πιτίτσα σας, έχω απορία όμως ως προς το λάδωμα: δεν λαδώνονται όλα τα φύλλα, ένα-ένα χωριστά;

popelix είπε...

Σε τόσο λεπτό φύλλο, όταν τα λάδωνα ένα ένα, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ... λαδερό! Ειδικά σε γέμιση που έχει αρκετό λαδάκι για να νοστιμίσει!

heart n soul είπε...

thanx pop!

Copyright © 2009 - To μουτουπάκι μου! - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template