Ακόνι από πορσελάνη

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να λιμάρετε ή να τρυπήσετε πορσελάνη με μεταλλικό εργαλείο; Δε γίνεται! Η πορσελάνη είναι τόσο σκληρό κεραμικό υλικό που μπορεί να "φάει" το κοινό ατσάλι. Το διαπίστωσα αυτό παλιότερα όταν πήγα να λειάνω ένα ξεφλουδισμένο φλυτζάνι με σιδερόλιμα. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν την ιδιότητα.

Συχνά τα μαχαίρια του νοικοκυριού χρειάζονται ακόνισμα. Αλλά, μπορούμε να τα διατηρούμε ακονισμένα χωρίς την ύπαρξη ενός ακόμα εργαλείου, του ακονιού, στην ήδη βεβαρυμένη κουζίνα μας; Ναι! Στην πραγματικότητα ένα νοικυριό είναι γεμάτο ακόνια για μαχαίρια. Και εννοώ τα πορσελάνινα φλυτζάνια, κούπες, πιάτα, πιατάκια, κλπ. Σχεδόν πάντα η περιοχή στην οποία πατάνε δεν είναι γυαλιστερή, φαίνεται δηλαδή η πορσελάνη χωρίς την επικάλυψη.


Γυρίζουμε λοιπόν ανάποδα ένα φλυτζάνι και ακονίζουμε το μαχαίρι σαν να προσπαθούμε να ξύσουμε την πορσελάνη σε εκείνο το τόξο του φλυτζανιού, περνώντας όλη τη λεπίδα από πάνω και από τις δύο πλευρές, εκτός αν από την κατασκευή του το μαχαίρι είναι ασύμμετρα τροχισμένο, οπότε επιμένουμε κυρίως στη μία πλευρά. Φυσικά, αντί να ξυθεί η πορσελάνη, τρίβεται η λεπίδα και ακονίζεται, όπως φαίνεται στην εικόνα. Η μαυρίλα που μένει στη βάση του φλυτζανιού είναι απλώς αντιαισθητική και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του (!), ενώ εξασθενεί μετά από μερικά πλυσίματα. Αυτός ίσως είναι ένας λόγος να προτιμήσετε κάποιο πρόχειρο φλυτζάνι αντί για το καλό ή αγαπημένο σας.

Η ιδέα μού ήρθε όταν είδα σε μεγάλο πολυκατάστημα ακόνι από πορσελάνη. Ήμουν έτοιμος να το αγοράσω, παρόλο που έχουμε ήδη ατσάλινο ακόνι, γιατί η πορσελάνη κάνει πολύ φίνο ακόνισμα. Δηλαδή, χωρίς υπερβολή, μπορείτε να μετατρέψετε ένα κοινό μαχαίρι σε ξυράφι, οπότε προσέξτε! Ακόμα και μόνο με το βάρος τους τα κοφτερά μαχαίρια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, γράφω ως παθών.

Έτσι:
  1. Απέφυγα την αγορά επιπλέον εργαλείου.
  2. Όπου κι αν βρεθώ, στην εξοχή, φιλοξενούμενος κλπ, μπορώ να μετατρέψω τα κουρασμένα μαχαίρια σε αξιόμαχους βοηθούς της κουζίνας
Αντώνης.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλες η πληροφοριες αντωνη μπραβο κ ευχαριστω!

Copyright © 2009 - To μουτουπάκι μου! - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template