Γέμιση για ψητή γαλοπούλα ... και όχι μόνο!

Γεμιστή γαλοπούλα δεν κάναμε ποτέ τα Χριστούγεννα γιατί ο πατέρας μου αρνείται πεισματικά να φάει "διάνο". Ένα ψητό χοιρινό - με πέτσα βέβαια - και μια πλούσια κοτόσουπα αποτελούσαν το μενού. Έλα όμως που σε μένα άρεσε και την πρώτη χρονιά - αρραβωνιασμένη ακόμα - που θα τραπεζώναμε τα πεθερικά, ήθελα κάτι σε γεμιστό. Σκέφτηκα λοιπόν πως δύο στρουμπουλά κοκόρια θα έκαναν μια χαρά τη δουλειά, το ένα με συμβατική γέμιση και το άλλο ... με κάτι εξωτικό!

Ψάχνοντας λοιπόν στο web να δω πως γίνεται η δουλειά, διάβαζα τις περιγραφές της αγαπητής Magica de Spell στο hungry για τη γεμιστή γαλοπούλα. Εννοείται ότι τα σάλια μου έφταναν μέχρι το πάτωμα μελετώντας αυτή την πραγματεία στη γεμιστή γαλοπούλα! Πήρα πολλές ιδέες, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιχειρήσω κάτι τέτοιο με όλες του τις λεπτομέρειες. Αξίζει πάντως να διαβάσετε αυτή την τριλογία:

Μια σαλάτα στην κοιλίτσα του πτηνού
Ένα μικρό βήμα για τη γαλοπούλα, ένα μεγάλο βήμα για τη γεύση:
Πώς να γυαλίσετε το πουλί

Μια άλλη βραζιλιάνικη εκδοχή της γεμιστής γαλοπούλας είχα δει κάπου (πού?) και πήρα και από αυτή μερικά στοιχεία. Τελικά η συνταγή που προέκυψε ήταν ένα πάντρεμα όλων όσων είχα διαβάσει και μετά από μερικές δοκιμές που άλλαξαν λίγο τις αναλογίες, προέκυψε η παρακάτω συνταγή που αν δώσει Ο Θεός θα εκτελέσουμε και φέτος, όχι όμως με γαλοπούλα αλλά με ένα στρουμπουλό βιολογικό κοτόπουλο. Μην παραλείψετε με το ζουμάκι της γαλοπούλας και μαρμελάδα δαμάσκηνο να φτιάξετε το gravy που συνοδεύει θαυμάσια τη φιλεταρισμένη γαλοπούλα (βλέπε Πώς να γυαλίσετε το πουλί).


Γέμιση γαλοπούλας (ή άλλου πουλιού)

1 κιλό κιμά (+ 1 ξερό κρεμμύδι, κρασί, λίγο πελτέ και μοσχοκάρυδο )
10 δαμάσκηνα
2 ξινόμηλα σε κύβους
1 πακέτο μπέικον ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι
1 κούπα πράσο σε ροδέλες
1 φακελάκι κουκουνάρι
1 χούφτα κάσιους
3 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
καπνιστό ρεγκάτο σε κύβους

Φτιάχνουμε τον κιμά κατά τα γνωστά και στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι να ρουφήξει λίγο ζουμί. Τσιγαρίζουμε το μπέικον στο λίπος του και προσθέτουμε και τα πράσα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με όση γέμιση χωράει και τοποθετούμε την υπόλοιπη σε ταψάκι, μαζί με λίγο νερό (όσο να ψηθεί το ρύζι) και το τυρί.

Η φωτογραφία είναι δανεική από εδώ. Πολύ καλή φαίνεται και αυτή η συνταγή!

Καλή επιτυχία!

Copyright © 2009 - To μουτουπάκι μου! - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template